Jeśli lubisz lawendę zobacz nasze DEKORACJE Z LAWENDĄ!

 

 

W ostatnich latach lawenda stała się bardzo modna. W naszym sklepie znajdziecie mnóstwo prowansalskich artykułów dekoracyjnych oraz użytkowych, na których dominuje motyw lawendy. Ale czy wiecie, że lawenda ma szerokie zastosowanie także w kuchni?

 
Cukier lawendowy


Z kwiatów lawendy można bardzo łatwo przygotować aromatyczny i niezawodny cukier lawendowy wykorzystywany do wypieków, deserów oraz do słodzenia herbaty. Oto jak należy go przygotować:
Czyste, suszone kwiaty lawendy wkładamy razem z drobnym cukrem w stosunku 1:1 do słoika, szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa do sześciu tygodni, w zależności od tego jak bardzo aromatyczny ma być nasz cukier. Po tym czasie przesiewamy cukier, aby pozbyć się kwiatów lawendy. Cukier lawendowy należy przechowywać w szczelnym pojemniku, co pozwoli na zachowanie aromatu lawendy. Ponadto jeśli lubicie lawendę polecamy Wam nasze obrazy w stylu prowansalskim, na których lawenda jest nejczęściej występującym motywem!

 

 

Lawenda

 

 

Lawendowe ciasteczka

Cytrusowy aromat lawendy świetnie sprawdzi się w połączeniu ze słodkim smakiem maślanych ciasteczek, dlatego też suszone kwiaty lawendy używane są jako składnik słodkich wypieków. Sprawdzone przepisy bardzo łatwo znaleźć w Internecie.

 

 

Lawendowe ciasteczka

 


Lawenda do mięs

Zarówno świeża jak i suszona lawenda doskonale sprawdza się także jako przyprawa do mięs, która świetnie komponuje się przede wszystkim z szałwią i koprem. Można dodawać ją do marynat lub bezpośrednio okładać nią mięso. Trzeba jednak pamiętać, aby do potraw nie dodawać zbyt dużej ilości kwiatów oraz, aby po upieczeniu oczyścić mięso z lawendy. W przeciwnym razie aromat lawendy mógłby zdominować smak potrawy, a nawet sprawić, że byłaby ona gorzka. Inną ważną rzeczą jest to, że liści lawendy zwykle używa się w postaci świeżej, natomiast łodyg w postaci suszonej. Gałązki lawendy można także włożyć do butelki z oliwą lub octem winnym.

 

Mięso z lawendą